Påskelørdag med bål og regn: Traditionen lever videre

Selvom vejret ikke viste sig fra sin bedste side, og skyerne hang lavt over Ærø, blev traditionen holdt i hævd ved strandene på øen denne påskelørdag. Det smådryppede fra oven, men i stedet for at søge ly, krøb familier og venner tættere sammen omkring bålene, hvor varmen og fællesskabet holdt humøret højt.

Flammerne knitrede, mens pølser blev ristet over gløderne og serveret med ketchup, sennep og ristede løg. Og selvom solen stædigt nægtede at kigge frem bag skyerne, blev der skålet i kolde øl og sodavand, mens man kogte æg i kasseroller med havvand. Andre lagde kartofler indpakket i stanniol ned i gløderne, hvor de i løbet af en times tid blev møre og fik en let, herlig røgsmag.

Til dessert stod den på en særlig strandklassiker: "s'mores". Den søde sag laves ved at riste en marshmallow, til den er gylden, blød og næsten flydende indeni. Den lægges mellem to kiks sammen med et stykke pålægschokolade, som smelter i mødet med den varme skumfidus. Resultatet er en klistret, lun og uimodståelig godbid, der får både børn og voksne til at smile med chokolade på kinden.

Båltraditionen på Ærø kendes tilbage til omkring år 1900, hvor de ældre børn gik rundt til gårdene Påskelørdag, sang for beboerne og fik æg, som de tog med til stranden og kogte. Siden har traditionen bredt sig og vokset sig stærk – ikke organiseret af nogen bestemt forening, men holdt i live af generationer, der vender tilbage år efter år. Det er en fejring af foråret, fællesskabet og glæden ved det enkle liv i naturen.

For mange er det netop dét, der gør dagen så særlig – regn eller ej.

(19. april 2025)

Næste
Næste

Forbes: Ærø er Danmarks skjulte paradis